دانش آموز اجباری
✍️از آن روزی که مکتبخانه های قدیمی جای خودش را به مدرسه و نظام آموزشی اجباری داد، موجودی به نام «دانش آموز» هم متولد شد.
🔸در این نظام آموزشی،کودک «باید» صبح زود از خواب بیدار شود تا سر ساعت ۸ خود را به کلاس برساند و گرنه….
🔸در مدت زمان کلاس از هرگونه شیطنت و حرف زدن با دوستان خود داری کند و تماماً گوش به فرمان معلم باشد و گرنه….
🔸همه کتابهای درسی را چه باعلاقه و چه بی علاقه حفظ کند و امتحان بدهد و گرنه …
🔶دانش آموز «باید» با تاریخ ایران، نواحی جغرافیایی و قوانین کشور آشنا شود؛ چه بخواهد و چه نخواهد! «باید» احکام دینی را یاد بگیرد. «باید» توان خواندن قرآن و حل معادله را پیدا کند و «باید» زبان عربی و انگلیسی را هم بیاموزد.
🔷و البته هیچ کس هم حق ندارد بپرسد که این درسها به چه دردش می خورد؛ چرا که سالها قبل بزرگانی در وزارت آموزش و پرورش برایش تصمیم گرفته اند که چه بداند و چه بخواند!
🔷و البته پدر و مادرها هم می دانند که کودکشان دیر یا زود به موجودی به نام «مدرک» محتاج خواهد بود که آن موجود کذایی جز با پذیرش همین نظام آموزش و پرورش اجباری به دست نخواهد آمد.
♦️برای چنین دانش آموزی صدای زنگ تفریح بسیار دلپذیر و خوشایند است؛ شروع تابستان یک لحظه رویایی است و طبیعی است که برخی دانش آموزان خشمشان را با پاره کردن یا سوزاندن کتابها در پایان سال تخلیه کنند!
🔷اما گذری به داستان زندگی دانشمندان گذشته نشان می دهد که آنان گاه فرسنگها راه می پیمودند تا خود را به یک استاد یا یک کتاب برسانند و گاه کتابهای قطور را رونویسی می کردند تا بتوانند نسخه ای از آنها را برای خود داشته باشند.
◼️مشکل کجاست؟
◾️آیا مردمان گذشته علم دوست تر و فهمیده تر از نسل امروز بودند ؟
◼️حقیقت آن است که آنچه مردمان گذشته را به آموختن وامی داشت، حقیقت خود علم بود نه موجودی کذایی به نام مدرک!
♦️آنها آنچه طلب می کردند به دنبالش می گشتند و آنچه می یافتند، آنقدر برایشان شیرین و دلپذیر بود که حاضر بودند در راهش جانفشانی کنند،
♦️نمونه آن داستان ابوریحان بیرونی است که در آخرین لحظات حیات هم به دنبال یافتن پاسخ برای پرسشهایش بود.
🔴بدیهی است اگر کودکان و جوانان امروز هم بتوانند آنچه می خواهند و به آن عشق می ورزند را یاد بگیرند خیلی زودتر از گذشتگان به قله های دانش دست خواهند یافت.
🔴اما افسوس که قفس اجبار، استعدادها و علایق آن را در خود اسیر می کند و از مدرسه موجودی ناخوشاید برای آنان می سازد که مزاحم آرامش و آسایش و نشاط آنها شده است.
🕊به امید روزی که همه دانش آموزان جهان از این قفس تنگ و تاریک آزاد شوند.
📚روز دانش آموز مبارک📚
۱۴۰۲/۸/۱۲
@ensane_armani
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط مهشید ديانت خواه در 1402/08/12 ساعت 09:29:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |